Université Pierre et Marie Curie

Då man talar om universitet i Paris nämns ofta Sorbonne, men faktum är att Sorbonne endast är namnet på den byggnad i Quartier latin som var säte för Université de Paris (ibland familjärt också kallat Sorbonne). Université de Paris hade anor från 1100-talet, men gick i graven 1970. Dess arv lever dock vidare genom, bland andra, université de Pierre et Marie Curie

UPMC

Université Pierre et Marie Curie, även kallat UPMC eller Paris 6, är ett universitet som huserar i Latinkvarteren i Paris 5:e arrondissement. UPMC är en direkt arvtagare till université de Paris, mer känt under namnet Sorbonne, som i kölvattnet av majrevolten 1968 delades upp i 13 sinsemellan oberoende universitet (varav alla tilldelades ett nummer, därav namnet Paris 6).

UPMC bedriver forskning och utbildning inom teknik, naturvetenskap och medicin, och är den största institutionen av sitt slag i Frankrike, med över 30 000 studenter och 10 000 anställda. Det är ett mycket högt ansett lärosäte, både i Frankrike och internationellt, vilket bland annat går att utläsa ur de universitetsrankningar där UPMC utmärkt sig (se bland annat ARWU och URAP).

Campus de Jussieu

UPMC har sitt huvudsakliga säte i campus de Jussieu, som ligger invid Seine i Latinkvarteren, alldeles intill Jardin des Plantes och ett stenkast från Île de la Cité (se karta). Sin nuvarande form fick Campus de Jussieu på 60-talet, då den franske arkitekten Édouard Albert fick i uppdrag att snabbt uppföra en universitetsbyggnad på platsen för den gamla vinmarknaden halle aux vins, stor nog att inrymma de talrika fyrtiotalister som då började närma sig vuxen ålder. Resultatet av Édouards arbete är den enorma byggnad som idag står på platsen, svävande på tunna stålpelare över en ett förhöjt markplan; en konstruktion som i och med den senaste tidens höjda säkerhetsläge tyvärr mer eller mindre har skärmat av universitetet från de omgivande kvarteren.

Campus de Jussieu anses av många vara ett arkitektoniskt misslyckande, och många jag har talat med upplever också universitetsområdet som monotont, desorienterande och i största allmänhet nedslående. Jag kan inte annat än hålla med. Till de positiva aspekter som man ändå måste tillskriva Campus de Jussieu är att det för det mesta är relativt enkelt att hitta dit man ska, emedan man använder ett system för rumssnumrering som är både konsekvent och lättbegripligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s