Återblick: terminsslut hösten 2015

Efter att ha satt min skrivare i arbete med att skriva ut ett kompendium om riemannytor, och efter att jag sedan i några minuter tankspritt stirrat ut genom fönstret bort mot platanerna som idag badar i eftermiddagssolen på andra sidan Avenue David Weill, så bestämde jag mig slutligen för att äntligen färdigställa min sammanfattning av höstterminen 2015 vid UPMC i Paris. Vad som kvarstår att berätta om är de sista veckorna innan jul; den period då de oundvikliga tentorna, som under hela hösten känts så avlägsna, plötsligt står för dörren, och det är dags att knyta ihop säcken och se efter vad det är man har lyckats fylla sitt huvud med under de gångna månaderna. Men allt i livet är inte tentor, och så var det inte heller i december 2015.

Kursen Algèbre géométrique avslutades med en gästföreläsning av Frédéric Jean (lärare vid ENSTA ParisTech) om en artikel vid namn La mécanique des sphères de Lie: un futur pour la CAO? (CAO är en förkortning av conception assistée par ordinateur, det vill säga det som på engelska kallas för computer aided design och vanligtvis förkortas CAD), som han skrivit tillsammans med Christian Arber (matematiker och mjukvaruutvecklare i CAD-branschen). Denna gästföreläsning föregicks av en förberedande föreläsning om Liegrupper och Liealgebror med fokus på den projektiva linjära gruppen SO^+(1,3) \cong PSL(2,\mathbb{C}).

Kursen Géométrie différentielle avslutades formellt med ett bevis av Stokes sats för glatta mångfalder, men fortsatte därefter med en semaine culturelle (kulturell vecka) som innefattade inspirerande och orienterande föreläsningar om sådana ämnen som förvisso är viktiga att känna till, men som av olika skäl inte hunnits med under de ordinarie föreläsningarna. Bland annat ägnades en sådan föreläsning åt en introduktion till de Rhamkohomologi.

Franskakursen FLR (Français langue étrangère) avslutades redan under första halvan av december med ett prov som omfattade en muntlig och en skriftlig del. För att bli godkänd på kursen krävdes även att man hade slutfört ett självständigt arbete, omfattande minst fyra timmar, vilket genomfördes på plats vid universitetet vid en passande tidpunkt som man själv bestämde, och som för min del gick ut på att skriva en sammanfattande och diskuterande text om Grand Paris, som är namnet på ett pågående projekt, lanserat 2007 av Nicolas Sarkozy, vars syfte är att öka sammarbetet mellan de olika administrativa enheter som utgör Parisområdet, bland annat i infrastrukturfrågor.

Veckan innan jul var det slutligen dags att skriva de två avslutande mattetentorna. Skrivtiden var i båda fallen satt till tre timmar. Den sista tentan skrev jag på förmiddagen fredagen den 18:e, och efter att jag lämnat in mina papper, samlat ihop mina pennor och borstat bort suddgummiresterna från bordet, kunde jag pusta ut tillsammans med två kursare ut på en pizzeria tvärs över gatan från universitetsområdet. För dörren stod några veckors välbehövlig ledighet. Då som nu sken solen utanför fönstret.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s